Čuvajte se prevaranata

Dobili ste elektronsku poštu ili poziv od nekoga tko se predstavio kao “Visa” ili “Visa odjel za prevare”? Radilo se o postupku kriminalaca. Visa nikad neće kontaktirati korisnike kartica elektronskom poštom ili telefonom kako bi zatražila broj njihovog računa, osobne ili sigurnosne detalje.

Nikad ne biste trebali ustupiti podatke o vašem računu, sigurnosne ili osobne detalje kao odgovor na komunikaciju koju niste zatražili, a predstavlja se da je iz financijskih institucija.

Phishing (Krađa identiteta)

“Phishing” je termin koji se koristi za aktivnosti zločinaca koji stvaraju i koriste lažne adrese elektronske pošte i povezane web stranice. Dizajnirane su tako da izgledaju kao pošta i web stranice zakonitih tvrtki, financijskih institucija i državnih agencija.

Takva elektronska pošta i stranice kreirani su kako bi prevarili korisnike interneta i potaknuli ih da podijele informacije o svojim bankovnim i financijskim računima, ili druge privatne podatke kao što su majčino djevojačko prezime, adresa, korisničko ime i lozinke. Ove informacije mogu se koristiti za zločinačke namjere, kao što je krađa identiteta i prevara. Prijetnja od krađe identiteta je mala, ali uvijek je bolje biti na oprezu – pogotovo tijekom razdoblja sezonske kupovine.

Što učiniti u slučaju primanja sumnjive elektronske pošte

Ako primite elektronsku poštu koja tvrdi da potiče od kompanije Visa, vaše banke ili bilo koje druge organizacije, tražeći podatke o vašem računu, nemojte ustupiti podatke. Umjesto toga, kontaktirajte banku koja vam je izdala karticu kako biste utvrdili dolazi li pošta od njih. Također, možete proslijediti poštu nama radi daljnje istrage, na adresu phishing@visa.com