Vijesti

Korisnici Visa Europe kartica tijekom prošle godine obavili preko milijardu beskontaktnih kupovina

12/10/2015

Press Release Image

London, srpanj 2015.: Neupitno je da su beskontaktna plaćanja postala opće prihvaćena, što je vidljivo u načinu na koji su korisnici prigrlili brzinu i pogodnost plaćanja putem tehnologije dodira. Posljednji podaci iz Visa Europe pokazuju kako korištenje beskontaktnog načina plaćanja u Europi nastavlja rasti s preko milijardu transakcija obavljenih u posljednjih 12 mjeseci. Podaci također ukazuju kako su korisnici Visa kartica potrošili 1.6 milijardi funti samo u ožujku 2015. godine - trostruko više nego u istom razdoblju 2014.-e godine.

Diljem kontinenta, korisnici u svojim džepovima i torbama nose više od 131 milijun beskontaktnih kartica te ih redovno koriste na više od 2.6 milijuna beskontaktnih terminala. Do 2010. Svi će Visa terminali na prodajnim mjestima u Europi prihvaćati beskontaktna plaćanja. Trenutno 240 banaka diljem kontinenta izdaje beskontaktne Visa kartice pa će velika većina korisnika kartica imati pristup beskontaktnim uređajima za plaćanje do 2020.

Najvjerojatnije je kako će europski potrošači beskontaktno plaćanje koristiti za svakodnevnu kupovinu namirnica, jela u restoranima te hranu ili piće. Podaci otkrivaju kako potrošači ovakvu vrstu plaćanja koriste i kod kupovine vrjednijih stvari kao što su tjedno kupovanje namirnica u zemljama poput Češke, Poljske i Španjolske, gdje korisnici kartica beskontaktnim načinom plaćanja mogu platiti bilo koju vrijednost samo dodirom i unošenjem svoga pina na POS terminal.

Beskontaktne uplate veće vrijednosti bilježiti će daljnji porast kod trgovaca diljem Europe,pripremajući put za mobilna NFC (Near Field Communication) plaćanja, jer će banke i velike tvrtke proizvode za mobilno plaćanje predstaviti u nastavku godine.

Sandra Alzetta, izvršna direktorica Core Products Visa Europe izjavila je:

“Značaj beskontaktnih kartica nastavlja rasti sa sve većom spoznajom kako je upravo takav način plaćanja svakodnevnih potrepština ujedno najbrži i najbolji način. Diljem Europe, razine korištenja skočile su na više od milijardu beskontaktnih transakcija samo u proteklih 12 mjeseci. Popularnost ovih kartica u budućnosti će i dalje rasti uz pojavu sljedeće generacije digitalnog plaćanja, gdje će jednostavnost i pogodnost biti prošireni na mobilnu i nosivu NFC tehnologiju. Ponosni smo na činjenicu kako smo začetnici uspostave beskontaktnog plaćanja u Europi i uzbuđeni što smo na vodećoj poziciji u vremenu kada beskontaktan način plaćanja ljudima postaje sve dostupniji.”

Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi u izdavanju Visa beskontaktnih kartica, dok je Španjolska pri samom vrhu s brojem terminala. Ujedinjeno Kraljevstvo ima 49.6 milijuna kartica i 410,000 terminala, iza nje su Francuska (20.3 milijuna kartica, 405,000 terminala), Poljska (14.5 milijuna kartica, 354,000 terminala) i Španjolska (11.5 milijuna kartica i 593, 000 terminala). Beskontaktna tehnologija široko je prihvaćena od strane kupaca, prodavača i banaka uz brzi rast korištenja. U ožujku 2015. godine, vodeće europsko tržište za Visu bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo s 52.6 milijuna transakcija, zatim Poljska (49.7 milijuna) i Češka (13.9 milijuna).