Vijesti

O upravljanju novcem od sad možete učiti na Štedopisu

27/11/2015

Press Release Image

Zagreb, 24.11.2015. – U Hrvatskoj, gdje je velik broj odraslih prezadužen, izuzetno je važno educirati mlade o financijama, a to je od danas moguće učiniti besplatno na portalu Štedopis. Projekt koji je pokrenut u suradnji privatnog i javnog sektora, kroz zabavne sadržaje mladima omogućuje da se educiraju o upravljanju novcem. Koliko su ovakvi projekti važni govorilo se danas u Zagrebu na okruglom stolu 'Otvoreno o novcu'.

Sudionici okruglog stola Marijana Ivanov, profesorica Ekonomskog fakulteta; Maja Vehovec, znanstvenica Ekonomskog instituta, Zagreb; Nevenka Lončarić-Jelačić, Agencija za odgoj i obrazovanje; Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa; Davor Kršul, country manager Vise Europe te Leo Fel iz Udruge srednjoškolaca Hrvatske složili su se da je financijsko opismenjivanje nužno.

  • Svrha svih aktivnosti financijske pismenosti je poticati odgovoran odnos građana prema novcu i senzibilizirati hrvatsku javnost o važnosti osiguravanja bolje financijske budućnosti mladih. Moramo ih učiti upravljanju novcem, kako bi im omogućili da kvalitetnije žive - rekla je Marina Ralašić predsjednica Štedopisa.

Štedopis je neprofitna udruga profesora, znanstvenika, novinara, poduzetnika i građana koji vjeruju da znanje mijenja ponašanje te da su financijski pismeni i odgovorni građani važni za budućnost Hrvatska. Udruga je pokrenula portal www.stedopis.hr s namjerom da postane centralno online mjesto za financijsku pismenost u Hrvatskoj.

Da je i privatni sektor izuzetno svjestan ove potrebe, potvrđuje uključivanje Vise Europe u projekt Štedopis. Visa Europe, kompanija za tehnologije platnih usluga kojom upravljaju banke članice i drugi pružatelji platnih usluga iz 38 zemalja, izuzetno je aktivna u provođenju projekata financijske pismenosti.

-U Rumunjskoj je Visa Europe bila partner u sličnom projektu i ponosni smo što je više od pola milijuna ljudi sudjelovalo u edukaciji. Drago nam je da koristeći svoje poslovne snage možemo mladima dati vještine potrebne za uspjeh u digitalnoj ekonomiji -rekao je Davor Kršul, country manager Vise Europe.

Koliko smo financijski (ne)pismeni

Ministarstvo financija je koordinator svih aktivnosti u području financijske pismenosti u Hrvatskoj te će do kraja godine objaviti rezultate istraživanje financijske pismenosti građana (18 do 79 godina)prema metodologiji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Rezultati ovog istraživanja omogućit će usporedbu nacionalne razine pismenosti građana s rezultatima istraživanja provedenih u ostalim zemljama i ocjenu uspješnosti budućih edukativnih projekata.

  • Na razinu financijske pismenosti ima veliki utjecaj znanje, ali ne manje važan je utjecaj ponašanja, namjera,stavova i uvjerenja - rekla je Maja Vehovec, znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta, Zagreb.

Posljednja financijska kriza i velika razina zaduženosti hrvatskih građana ukazuju na važnost promicanja društvene odgovornosti i razvijanja vještina upravljanja financijama kod svih građana.

  • Posebno je važno ova znanja razvijati kod djece i mladih jer oni čine osobito ranjivu skupinu u Hrvatskoj - rekla je Marijana Ivanov profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

No, hrvatsko društvo zasad kroz obrazovni sustav ne poučava mlade o financijskoj pismenosti i odgovornosti.

  • Danas postoje i kripto valute, a mladi ne znaju ni razliku između tekućeg i žiro računa. Suočeni smo s elementarnim neznanjem a svijet je sve sofisticiraniji- rekao je Leo Fel, dopredsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske.

Razvoj financijske kompetencije učenika kroz Program među predmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole predstavila je Nevenka Lončarić-Jelačić iz Agencija za odgoj i obrazovanje.

Održivost i dostupnost financijskog obrazovanja ovise o moći i raznolikosti partnera tijekom pripreme, pokretanja, procjene i ocjene provedbe obrazovanja. Stoga je nužna suradnjajavnog i privatnog sektora, financijskih institucija, akademske zajednice, nevladinih organizacija, udruženjima u zajednici i drugim dionicima u Hrvatskoj, zaključak je okruglog stola.

Prezentacije sudionika okruglog stola i ostale informacije o Štedopisu možete pronaći na:

www.stedopis.hr