Vijesti

Europljani spremni koristiti biometriju za sigurna plaćanja

14/07/2016

London, 14. srpnja, 2016. – Visa Inc. (NYSE: V) Prema rezultatima novog istraživanja koje je provela Visa, potrošači diljem Europe zainteresirani su za korištenje biometrije tijekom plaćanja, a još više ako je biometrija integrirana s tradicionalnim sigurnosnim mjerama. Takva integracija u kojoj se koristi PIN ili lozinka u kombinaciji s biometrijom zove se dvostruka autentifikacija, a gotovo tri četvrtine ispitanika, njih 73%, smatra je sigurnom. Dvostruka autentifikacija uključuje nešto što već imate, poput kartice ili mobilnog uređaja; nešto što jeste, kao što je biometrija; ili nešto što znate, kao što je PIN ili lozinka.

Promatrajući spektar različitih situacija plaćanja, kod kuće ili na prodajnim mjestima, više od dvije trećine ispitanika (68%) želi koristiti biometriju kao metodu autentifikacije plaćanja. Online trgovci od toga bi mogli imati najviše koristi, s obzirom da je trećina korisnika (31%) u nekom trenutku odustala od online kupovine zbog postupka osiguranja plaćanja.

Jonathan Vaux, izvršni direktor inovacija u Visa Europe rekao je:

„Biometrijska identifikacija i verifikacija uzrokovala je veliko uzbuđenje u svijetu plaćanja jer pruža mogućnost pojednostavljivanja i unapređenja iskustva korisnika. Naše istraživanje pokazuje kako ispitanici sve više prepoznaju biometriju kao siguran način autentifikacije, s obzirom da su ljudi sve više upoznati s korištenjem takvih mogućnosti na svojim uređajima.

Međutim, jedan od izazova biometrijske autentifikacije pojavljuje se u slučajevima kada se biometrija koristi jedini način autentifikacije jer postoji mogućnost da rezultira lažnim pozitivnim ili lažnim negativnim prepoznavanjem. Za razliku od PIN-a koji možete unijeti točno ili pogrešno, biometrija, naime, nije binarna mjera već se temelji na vjerojatnosti podudaranja. Biometrija najbolje funkcionira kad je povezana s drugim faktorima kao što su uređaji, geolokacijske tehnologije ili dodatne autentifikacijske metode. Zato u Visi vjerujemo kako je važno primijeniti holistički pristup koji u obzir uzima širok raspon tehnologija koje pridonose boljem iskustvu od početka do kraja - od izdavanja kartice i plaćanja do provjere stanja računa.”

Gledajući prednosti biometrijske autentifikacije – proces koji ovjerava identitet osobe mjereći unutrašnje, jedinstvene karakteristike osobe kao što su otisci prstiju ili sken mrežnice – polovica Europljana (51%) smatra da biometrijska autentifikacija plaćanja može stvoriti brže i lakše iskustvo plaćanja u odnosu na tradicionalne metode. Slično, trećini ispitanika (33%) sviđa se i činjenica da korištenje biometrijske autentifikacije znači i da će njihovi podaci ostati sigurni čak i ako je uređaj za plaćanje izgubljen ili ukraden.

Jonathan Vaux je nastavio:

“Kako se krećemo prema budućnosti, korisnici će na raspolaganju imati sve veći odabir mogućnosti plaćanja. Baš kao što će se ponašanje tijekom plaćanja mijenjati ovisno o tome gdje se nalazite i koji uređaj koristite za kupovinu, tako će se i metode autentifikacije morati prilagođavati situaciji. Dok biometrijski oblici autentifikacije nude značajne prilike za postizanje ravnoteže sigurnosti i jednostavnosti korištenja, oni nisu jedini odgovor. U budućnosti ćemo vidjeti različita rješenja, ovisna o situaciji u kojoj se izvršava plaćanje. Prilagodbom naših standarda i prepoznavanjem tih tehnologija kao važećih oblika autentifikacije sada, možemo pomoći u stvaranju okruženja u kojem će plaćanja ostati sigurna, praktična i diskretna.

Otisak prsta kao poznata metoda

Studija u kojoj je sudjelovalo više od 14 tisuća Europljana pokazala je kako diskrecija i upoznatost s biometrijskim mjerama uvelike doprinose spremnosti na prihvaćanje biometrije. S dolaskom mobilnih plaćanja, čini se kako je prepoznavanje otiska prsta omiljeni način biometrijskog plaćanja zahvaljujući jednostavnosti i sigurnosti koju pruža. Gledajući pojedinačno kako korisnici percipiraju sigurnost biometrijske tehnologije, 81% korisnika vidi otisak prsta kao najsigurniju metodu, nakon čega slijedi skeniranje rožnice (76%).

Upravo tu skriva se i razlog zašto je više od polovice ispitanika (53%) spremnije prilikom plaćanja prihvatiti otisak prsta, nego druge oblike biometrijske autentifikacije.

Diljem Europe, tek je dio ispitanika rekao kako bi radije koristio prepoznavanje glasa ili lica kao metodu plaćanja u raznim situacijama, neovisno o tome jesu li u tom trenutku u trgovini i plaćaju za dobra i usluge, ili kupuju online iz udobnosti vlastitog doma (12% i 15%).

Ključ je u ravnoteži između sigurnosti i jednostavnosti

S obzirom da više od dvije trećine korisnika (67%)prepoznaje važnost sigurnosnih detalja u očuvanju identiteta korisnika, novi oblici autentifikacije moraju postići ravnotežu između brzine i sigurnosti.

Istraživanje je pokazalo kako je biometrijsko plaćanjegotovo jednako cijenjeno u situacijama u kojima se plaćanje izvršava licem u lice gdje je brzina prioritet, kao i u online transakcijama.

Ovaj zaključak reflektira se u sljedećim pokazateljima:

  • 48% ispitanika želi koristiti biometrijsku autentifikaciju prilikom plaćanja javnog prijevoza
  • 47% ispitanika želi koristiti biometrijsku autentifikaciju prilikom plaćanja u restoranima ili barovima
  • 46% ispitanika želi biometrijskom autentifikacijom kupiti dobra i usluge koje su im usput, npr. namirnice, kavu ili hranu u restoranima brze prehrane
  • 40% ispitanika želi koristiti biometrijsku autentifikaciju prilikom online kupovine
  • 39% ispitanika želi koristiti biometrijsku autentifikaciju prilikom preuzimanja online sadržaja