Vijesti

Visa će omogućiti mobilno plaćanje u više od 12 europskih zemalja do kraja 2017.

23/02/2017

London, veljača 2017.: Na lansiranju Visinog novog Inovacijskog centra u Londonu, Visa Inc. (NYSE: V) danas je najavila da će do kraja ove godine više od 12 europskih zemalja usvojiti uslugu Visa Token, novu tehnologiju koja omogućava sigurnija i praktičnija mobilna i internetska plaćanja tako što zamjenjuje informacije o računu potrošača s jedinstvenim digitalnim kodom.

Tehnologija se već koristi za omogućavanje sustava mobilnog plaćanja u 27 zemalja diljem svijeta, uključujući i Francusku, Irsku, Poljsku, Švicarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, s više od 1300 partnerskih financijskih institucija. Visa radi sa svojim klijentima i partnerima kako bi proširila uporabu tehnologije na još više zemalja i na internetsko plaćanje.

Usluga Visa Token koju je Visa prvi puta predstavila 2014. godine služi kao potpora uslugama mobilnog plaćanja, uključujući i Apple Pay i Android Pay, a potrošačima pruža siguran način kako pokrenuti i pristupiti svom računu za plaćanje na mobilnom uređaju. Tehnologija predstavlja srž vizije Visinog interneta stvari (eng. Internet of Things, IoT), omogućujući sigurnu i praktičnu trgovinu putem bilo kojeg povezanog uređaja, kao što su telefoni, tableti, nosivi uređaji, pa čak i automobili i kućanski aparati.

Sandra Alzetta, Izvršna direktorica za digitalna rješenja u Visi:

„Od 2015. godine svjedočimo prihvaćanju mobilnog plaćanja diljem Europe. Sljedeće na Visinom razvojnom putu je širenje naše usluge Visa Token kako bismo ponudili trgovcima jednostavan način kako da sigurno pohrane informacije o računima potrošača i omoguće sigurnu trgovinu sa širokim spektrom povezanih uređaja.“

Ključni poticatelji rasta mobilnog plaćanja u Europi

Sigurnost, praktičnost i povećanje prodajnih mjesta s terminalima za beskontaktno plaćanje ključni su faktori koji potiču prihvaćanje mobilnog plaćanja diljem Europe. Visina usluga tokenizacije omogućava korisnicima bezbrižnu kupovinu mobilnim uređajima, uz jednostavno iskustvo kupovine za plaćanje svakodnevnih troškova, od plaćanja putovanja do javnog prijevoza pa do jutarnje kave i zabavnih sadržaja. Povrh toga, europski trgovci sve više instaliraju novu tehnologiju koja podupire plaćanja i pomoću kartica i pomoću prijenosnih uređaja (NFC).

Najpopularnije kategorije za mobilno plaćanje u Europi su: restorani; supermarketi; promet; jednostavna hrana, grickalice i piće; te odmor i zabava.

Kada koriste svoje mobilne uređaje za kupovinu, europski kupci potroše u prosjeku 9 eura u trgovinama i 41 euro u internetskoj kupovini.

Putujući u inozemstvo, Europljani su koristili svoje mobilne uređaje za plaćanje u 91 zemlji diljem svijeta, pokazujući da se osjećaju sigurno kada koriste svoje pametne telefone ili tablete pri kupovini u drugoj zemlji.

U Europi je više od 1,2 milijuna trgovaca koji prihvaćaju beskontaktno plaćanje karticama i mobilnim uređajima[1] u trgovinama, što rezultira s više 5 milijardi beskontaktnih plaćanja od strane vlasnika Visinih kartica u Europi[2]. To predstavlja 32% svih transakcija koje procesuira Visa na fizičkim prodajnim mjestima.[3]

Omogućavanje trgovine interneta stvari

Visina usluga tokenizacije omogućuje uklanjanje osjetljivih informacija o računu potrošača pri kupnji putem digitalnih kanala, što je temelj sigurne trgovine za širok spektar povezanih uređaja (eng. Internet of Things, IoT), od sata i prstena do kućanskog aparata i automobila.

Visina globalna suradnja s IBM-om, predstavljena prošloga tjedna na otvaranju novog istraživačkog centra IoT Watson u Münchenu, razvijena je baš zato kako bi omogućila sigurnost kupovine svim povezanim uređajima, temeljem zajedničke vizije i uvjerenja kako je moguće u sigurno plaćanje i trgovinu uključiti više od 20 milijardi povezanih uređaja, za koje se procjenjuje da će biti dio globalne ekonomije do 2020. godine.[4]

Kao dio suradnje dviju kompanija, klijentima IBM-ovog centra Watson IoT Visa će omogućiti pristup usluzi Visa Token kroz mrežu pružatelja usluga za tokene (TSP) kao dio partnerskog programa Visa Ready.

[1] Izvor: Visa Europe Processing Data, siječanj 2017.

[2] Izvor: Visa Europe Processed Data, prosinac 2016.

[3] Izvor: Visa Europe Processed Data, prosinac 2016.

[4] Gartner, izvješće IoT, studeni 2015., http://www.gartner.com/newsroom/id/3165317